2/7/14

UN JOC QUE ES DIU CARCASSONNE...? I AIXÒ QUÈ ÉS?


Segur que hi ha gent que això de Carcassonne, només els fa pensar en una ciutat medieval turística que hi ha per allà al sud de França, i no veu que tingui relació amb un bloc sobre jocs de taula i de rol!

Doncs sapigueu que per als aficionats als jocs de taula, aquest és el nom d'un dels 2 màxims referents dels jocs de taula modern. És ben cert, hi ha un abans i un després de Catan i de Carcassonne.

Al 2001, el Klaus-Jürgen Wrede va rebre el Spiel Des Jahres, el premi de més renom lliurat als jocs de taula, per aquest joc que va crear: CARCASSONNE.

Des de llavors l'èxit del joc no ha parat de créixer, a mesura que més i més persones el descobria i s'hi aficionava. A dia d'avui, se n'ha venut a tot el mon més de 8 milions d'exemplars (segons diu Moritz Brunhoffer (article en francès), el director de l'editorial Hans im Glück, que el va treure al mercat per primera vegada, i comptant les expansions).


També se'n fan competicions arreu d'Europa, i els Meeples, les fitxes de personatges amb les quals juguem, han esdevingut la icona oficial dels Eurogames, aquesta branca de jocs de taula modern dirigits especialment a la família i als quals poden jugar fàcilment junts 3 generacions. Ideal per a animar una tarda de diumenge en família vaja.
Aquest és un dels secrets de l'èxit del Carcassonne. Te unes regles de joc molt senzilles, requereix pensar-se una mica la jugada, però la sort hi te el seu paper i fa que no sempre guanyi el que més en sap.

I com s'hi juga ?


Ara us explicaré breument com va, però si no voleu llegir la parrafada que ve a continuació, us invito a que mireu aquest vídeo explicatiu que va realitzar l'Oriol Comas a Vilaweb, en el programa “Jocs Populi”. I si voleu més detalls, us podeu descarregar el reglament des de la web de Devir.

En el joc de Carcassonne, els jugadors col·locaran al mig del tauler una fitxa quadrada que acaben de robar de la reserva.

Aquesta fitxa pot presentar 4 tipus d'elements: un monestir, un tros de ciutat, un tros de camí i herba dels camps. Quan es col·loca la fitxa, tots els cantons adjacent amb una altra fitxa ja en joc han de coincidir (ciutat amb ciutat, camí amb camí, herba amb herba). 

 
Així, de mica en mica s'anirà expandint un territori de ciutats, monestirs, prats i camins.

A banda d'aquestes fitxes, cada jugador te 7 seguidors, els famosos meeples, que es faran servir per puntuar. Un cop col·locada una peça de terreny, teniu la possibilitat de posar-hi a sobre un meeple per a fer-vos l'amo d'aquest territori. Un meeple en un tros de ciutat serà un cavaller, en un camí, serà un bandoler, en un monestir, serà un monjo i en un camp serà un granger. Si, quan es completi l'element triat (per exemple, es tanca una ciutat), sou el que hi te més seguidors, llavors aconseguiu els punts que dona. Ara be, pot ser que els altres també lluitin per tenir la màxima influència, i llavors es quan haurem de decidir si volem col·laborar per repartir-nos els punts o lluitar per ser l'únic en puntuar... això cadascú...

Resumint, es tracta de fer créixer el tauler de joc col·locant-hi una peça de territori i anar desplegant els nostres seguidors: és així de fàcil!
Aquest joc d'estratègia i enginy senzill es pot jugar de 2 a 5 jugadors, i acostuma tenir una durada d'uns 35/45 minuts. Això sí, millor tenir més de 10 anys per jugar-hi be. Un nen el pot aprendre'l més jove, però haurà de jugar amb l'ajuda dels adults.

El voleu provar?


El passat dissabte dia 5 de juliol, vam ser a l'Abacus d'Igualada de les 12h a les 14h per a ensenyar com es juga al joc estàndard. I també teníem un exemplar de la versió “Adoberies i Blanquers” per als impacients que ho volien descobrir abans de tothom... i preparar-se per guanyar la macropartida, és clar.

Però per als que no van poder venir a l'Abacus, podreu provar el joc i la versió igualadina tot el dia durant la Patitrobada del dia 19 de juliol, i així arribar ben preparats per a la gran partida.

Què? Puc comptar amb vosaltres? Ens veiem a l'Ateneu el dia 19?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada